Meer dan een decennium runden chef Peter Gast en Jacqueline van Liere hun sterrrestaurant in Zutphen. Op woensdag 6 juni maakten zij bekend dat ze op 1 juli, na 16 jaar, de deuren van ‘t Schulten Hues* sluiten. Hoe het afscheid voelde? 'Het is voor ons een proces geweest van een jaar. Een moment waar we naartoe hebben gewerkt en waarvan je weet dat er iets anders voor in de plaats komt. Voor ons voelt het ook niet als een sluiting, maar als een verhuizing.'
Mysterieus prikkelen
Het restaurant krijgt 20 tot 24 zitplaatsen. Gast omschrijft het als ‘eerste speak-easy restaurant van Nederland’. Dit in een setting die doet denken aan de bars ten tijde van de Amerikaanse drooglegging, waarbij de entree is verscholen achter een 'ogenschijnlijk inwisselbare deur'. Gasten worden er als het ware ingepakt door het restaurant. Ook het interieur moet een verassing blijven. Gast kan al wel verklappen dat gasten er niet naar buiten kunnen kijken. 'Het restaurant zit in een gekke steeg, verstopt achter een deur waarachter je geen restaurant zou verwachten. Het menu dat wordt geserveerd, eet als een verhaal’, vervolgt hij. 'Gasten verwachten twee a drie amuses en daarna het aantal gangen dat ze hebben besteld, en als afsluiting koffie of thee. Wij willen de avond zo gaan invullen dat gasten niet meer weten of ze een amuse of hoofdgerecht geserveerd krijgen. Iedere gang is een nieuwe passage of een verrassende plottwist. Het moet een beetje prikkelen. En voor mezelf ook uitdagend blijven.' Gast vervolgt: 'Mensen hebben weer behoefte aan wat kleiners en intiemer, nadat we jarenlang heel veel opschaling hebben gekend. '
Keukenteam
Het echtpaar heeft haar team al bijna rond. Gast: 'Bart Leussink, chef van ‘t Schulten Hues* gaat mee vanuit Zutphen. Daar ben ik ontzettend blij mee.' Ook de rest van het personeel heeft het stel al praktisch rond. Op het gebied van personeel wil het echtpaar het ook iets anders gaan doen. 'We willen de werk-privébalans gaan optimaliseren. Willen graag toe naar een werkweek van vier dagen, zes weken vakantie en gesloten zijn met feestdagen.' De opening van het restaurant staat gepland voor september. 'Maar ik hou een slag om de arm vanwege de bouwvak', zegt Gast.
Eerder zei Peter Gast tegen Misset Horeca: ‘Zou fantastisch zijn als we die Michelinster zou mee verhuizen. Vindt een Michelinster gewoon een fantastische waardering.’ Op de vraag waarom hij in Amsterdam een zaak wilt openen, vertelt hij dat dit een praktische reden heeft. ‘In Amsterdam doen we al best veel.’
Over ’t Schulten Hues
In 2002, openden Peter Gast en Jacqueline van Liere ’t Schulten Hues*; een gastrobar in een Rijksmonumentaal pand in Zutphen. Na twee jaar ontving het restaurant zijn Michelinster en Gault Millau kende het restaurant in zowel 2016 als afgelopen jaar 17 van 20 punten toe. De zaak werd geprezen om zijn regionale, lichte keuken met veel bloemen, kruiden en zuren waar Nederlandse producten een grote rol in spelen. Ondanks het succes van ’t Schulten Hues* besloten Gast en Van Liere na 16 jaar de deuren definitief te sluiten. Ze hebben hun horecaonderneming in Zutphen overgedragen aan Chiel Dohmen en zijn partner Johanneke van den Brink, die er hun huidige horecaonderneming ‘By Chiel’ nu voortzetten.