Een eigen restaurant is voor Wim Severein een droom die uitkomt. Hij gaat in restaurant The Millèn op hetzelfde niveau verder als in het Wereldmuseum. 'De toekomst zal uitwijzen waar dit toe leidt', aldus Severein. Een deel van het ‘oude’ Wereldmuseumteam zal de chef-kok straks opnieuw versterken. Zoals sous-chef Raoul Waardenburg, winnaar Rotterdams Kooktalent 2016. ‘Raoul is jong, creatief en enorm leergierig’, legt Severein uit. ‘Daarnaast heeft hij op culinair gebied dezelfde ideeën als ik en vertrouw ik Raoul volledig op zijn kennis en kunde.’ Ook maître Rick de Bruijn en sommelier Wendy Elsink komen uit het voormalig restaurant van het Wereldmuseum. Severein: ‘Ik ga in The Millèn werken met een jong en dynamisch team van mensen die ik goed ken en waar ik blindelings op kan vertrouwen. Mijn team is gastgericht, kan goed naar onze gasten luisteren en hen uitstekend adviseren.’
Geen poespas
In de keuken van The Millèn zal Severein doen wat hij al jarenlang doet: puur, eerlijk en herkenbaar koken, zonder al te veel poespas. Geen overbodige opsmuk, maar gerechten bereid met ingrediënten van het seizoen wat iedere maand een nieuwe menukaart oplevert. 'Daarnaast staat een uitgebalanceerde wijn-spijscombinatie hoog in het vaandel, want goede wijn kan een gerecht maken of breken.' Om de gerechten kwaliteit te geven werkt Severein samen met vertrouwde leveranciers zoals onder anderen vishandel G&B uit het Zeeuwse Yerseke, de Rotterdamse poelier Treuren en groente- en fruitspecialist Rungis. Ook staat straks het Brood van Menno op tafel.
Rotterdam Marriott Hotel
The Millèn wordt een zelfstandig restaurant op de eerste etage van het Rotterdam Marriott Hotel, pal tegenover het Centraal Station. Het 228 kamers tellende hotel werd in 2000 geopend in de Millenniumtoren. Recentelijk kregen de gastenkamers, de lobby en de Club Lounge een moderne make-over in een elegante, mondiale stijl. Bart van de Brug, general manager Rotterdam Marriott Hotel: 'De opening van The Millèn is de laatste stap in de restyling van ons hotel. Ik heb veel vertrouwen in Wim Severein als partner en heb vanaf het onze eerste gesprekken een goed gevoel over deze samenwerking.'
Zoektocht
De chef-kok liet vorig voorjaar al weten op zoek te zijn naar zijn droompandje in de omgeving van de havenstad. Het team van sterrestaurant Wereldmuseum hoorde in de eerste week van maart 2017 dat het de deuren moest sluiten op 31 maart. Het restaurantteam meldde destijds: ‘Op dit moment hebben we nog geen tijd gehad om ons af te vragen wat we gaan doen: de toekomst zal dat uitwijzen.’ Severein zei daar later over: ‘Het is zonde wat er is gebeurd. Maar het is klaar. Die deur is dicht en een andere deur gaat weer open.’ De sluiting bracht hem persoonlijk toch ook iets goeds. ‘Voor mezelf beginnen speelde altijd al door mijn hoofd. Maar het kwam er simpelweg nooit van. Dus nu zie ik het als iets positiefs', zei hij toen tegen Misset Horeca.
‘HET IS ZONDE WAT ER IS GEBEURD.
MAAR HET IS NU KLAAR.
DIE DEUR IS DICHT,
EEN ANDERE DEUR GAAT OPEN’
Sluiting restaurant Wereldmuseum
Het Wereldmuseum Rotterdam sloot het restaurant met als doel de museale functie weer voorop te stellen. Daarnaast speelden economische factoren een rol, zo liet Jan Willem Sieburgh, directeur van het Wereldmuseum destijds weten. ‘Alles afwegende was het voornemen om het restaurant te sluiten onvermijdelijk. Dat bleek ook uit de externe onderzoeken en adviezen die wij daarover hebben ingewonnen.’