Eigenaar Dave Huizinga - een kleinzoon van oprichters Joop en Aleida en zoon van Jan en Rita Huizinga, die het verder uitbouwden - stond sinds 1999 aan het roer van De Smulpot op Texel. 'Mijn ouders hebben het dertig jaar gerund en ik heb altijd aangegeven dit zo'n twintig jaar te willen doen.'
Landgoed op Madeira
Huizinga zegt op zoek te zijn geweest naar een nieuwe uitdaging. 'En in diezelfde tijd kreeg ik te horen dat op Madeira een landgoed te koop stond. Dat leek mij en mijn partner Anne een mooie uitdaging. Het idee kreeg vleugels en op 7 februari heb ik mijn accountant gevraagd de marktwaarde van De Smulpot te bepalen.'
Bekende namen
Anton Kalusche en Nancy Hopmans liepen toevalligerwijs met plannen rond een horecabedrijf over te nemen. Zij lieten hun boekhouding bij hetzelfde accountantskantoor lieten doen. Huizinga: 'Hun namen waren al eens gevallen als potentiële kopers en ons contact was erg goed. Op 8 april hebben we getekend.'
De Smulpot blijft De Smulpot
De verkoop van De Smulpot kwam in het voorjaar al rond, maar de betrokkenen kozen ervoor de transactie pas na het hoogseizoen bekend te maken. Op korte termijn lijkt er niet te veel te veranderen. 'Never change a winning team. De Smul is een superbedrijf. Waarom zou je daaraan sleutelen?', aldus Hopmans.
Huizinga: 'Tot 1 januari op Texel'
De komende maanden worden gebruikt om de bedrijfsleiding over te dragen. Kalusche begint deze week, Hopmans zodra haar huidige werkzaamheden bij Hotel Texel dat toelaten. Huizinga is tot 1 januari beschikbaar. 'Ik heb de afgelopen jaren hard gewerkt en ben toe aan een ander leven, met meer tijd voor elkaar.'
Bergwandelingen en huizen verhuren
Op Madeira, waar zijn ouders al jaren wonen, heeft hij een landgoed gekocht met uitzicht op de Atlantische Oceaan. 'Er zit een zwembad bij en een tuin zo groot als een voetbalveld. We gaan er huizen verhuren en zelf in het hoofdgebouw wonen. Daarnaast wil ik bergwandelingen gaan organiseren.'