De nieuwe voorzitter van het Gastronomisch Gilde, de SVH-Meesterkok Loek Beemster, is tevreden als aan het eind van 2017 het ledenaantal op meer dan 3.600 staat. Nu telt de club 3.000 leden. Dit meldt Beemster als Misset Horeca hem vraagt naar de doelen van het Gastronomisch Gilde voor 2017.
‘De basis voor het Gastronomisch Gilde staat. Dat vergde meer inspanning dan verwacht, maar om te kunnen groeien moet je wel eerst je ledenadministratie en de financiën op orde hebben. Dat is nu geregeld. Er staat een nieuwe website in de steigers en de social media worden goed bijgehouden.’
‘We richten ons in 2017 op jonge mensen en hen bereiken we bijvoorbeeld via Facebook en Instragram. We zijn bezig met de ontwikkeling van een app voor onze leden en ook is een collectieve verzekering in gang gezet.’
Zie ook:
Koksgilde en Meesterkoks samen verder
Nieuw bestuur Gastronomisch Gilde op 27 juni 2016
Zwarte brigade bij het Gastronomisch Gilde
Als het gaat om uitbreiding van de leden, denken voorzitter Loek Beemster (werkzaam bij Hanos) en ook vicevoorzitter Hans Everse, niet alleen aan de groep koks (nu verdeeld in vier vakgroepen: SVH Meesterkoks, chef-koks, koks en leerlingen), maar ook aan de zwarte brigade. ‘Wij willen ook voor hen een vereniging zijn; bedieningsmedewerkers, sommeliers, maîtres etcetera. We zullen nooit aan de 20.000 leden komen, die ambitie hebben we niet, maar 4.000 moet haalbaar zijn. Beemster en Everse denken aan samenwerking met bestaande vakverenigingen zoals de Meestergastheren en de Meesterschenkers.
Leerling-kok in het bestuur
De meeste energie echter zal in 2017 uitgaan naar opleidingen. Wij zijn volop in gesprek met de diverse opleidingen in Nederland en SVH. Doel is om de praktijk meer te laten aansluiten bij de inhoud van de verschillende opleidingen. Er is inmiddels ook een leerling-kok toegetreden tot ons bestuur. Dit is Janneke Lugtenburg, ze volgt de Sterklas in Amsterdam en is leerling bij Alain Alders’ De Vrienden van Jacob.’
Socialer vak
Volgens Loek Beemster wordt de horeca als beroepsgroep steeds aantrekkelijker voor jonge mensen, ondanks het ontbreken van een cao. ‘Er wordt echt heel hard gewerkt om de horeca socialer te maken. Dat gat door in 2017. Je ziet steeds vaker een vierdaagse werkweek. Je werkt dan meestal vier lange dagen, maar bent ook drie avonden thuis. Het blijft natuurlijk wel een branche met het zwaartepunt in het weekend, maar het vak heeft wel al een veel beter imago gekregen. Uitzonderingen daargelaten, maar de meeste bedrijven laten hun mensen echt niet meer continu werken.’
Bestuur Gastronomisch Gilde 2017
Voorzitter: Loek Beemster
Vicevoorzitter: Hans Everse
Ambassadeur: Onno Kokmeijer
Penningmeester a.i.: Ben van Beurten
PR/Opleiding: Hans Kerssemakers
Wedstrijden en nationaal team: Waldrik Kremer
Sponsoring: Hugo Wijbenga
Vakgroep leerlingen: Janneke Lugtenburg