Het is voor het eerst sinds de revolutie in 1959 dat een groot Amerikaans bedrijf wordt toegestaan in Cuba te investeren. Met de overeenkomst zijn ettelijke miljoenen dollars gemoeid. Om welk bedrag het precies gaat, wilde Jorge Giannattasio, namens het hotelconcern belast met de Latijns-Amerikaanse markt, niet prijsgeven. Wel zei hij dat hij speciale toestemming had gekregen van het Amerikaanse ministerie van Financiën. De US Treasury verbood wegens het internationale embargo elke geldstroom naar Cuba.
Pronkstuk voor de hotelketen wordt het bekende en monumentale Hotel Inglaterra in het hart van Havana. Dit hotel wordt gerenoveerd en onder het merk The Luxury Collection gebracht, het topmerk van Starwood. Het Gaviota 5th Avenue Hotel, nu nog staatseigendom, wordt eveneens opgeknapt en in de keten Four Points Sheraton ondergebracht.
Volgens Giannattasio worden de hotels 'aangepast aan onze normen'. De verwachting is dat het toerisme naar Cuba sterk zal stijgen door de toenadering tussen de Amerikaanse en Cubaanse regering. Obama wil het embargo opheffen, maar ondervindt politieke tegenstand in het Amerikaanse congres.
Het buitenlands bezoek aan Cuba nam vorig jaar toe met 17 procent tot 3,5 miljoen toeristen. Het aantal Amerikaanse bezoekers groeide met 77 procent tot 161.000. 'Als er directe vluchten komen, dan zal het bezoek als een komeet omhoog schieten', verwacht Giannattasio.