De kwekerij gaat vanaf deze week leveren aan de grotere horecagroothandels in Nederland. Oesters hebben dit jaar te kampen hebben met de Japanse Oesterboorder. Een klein wormpje dat de oester leegzuigt. 'Maar de oesters kennen meerdere natuurlijke vijanden, zoals het Herpesvirus, eidereenden, scholeksters, slakken en extreme temperaturen', vertelt Sybe Smit. 'Om deze gevaren tegen te gaan en om het jaar rond kwalitatieve consumptieoesters met een hoge 'vetmeting' en vleespercentage te realiseren, zijn we een half jaar geleden gestart met de bouw van een binnendijkse overdekte oesterkwekerij.'
Plankton
Doel is dat er in eerste instantie twee miljoen oesters per jaar worden gekweekt. Plan is dat dit aantal uiteindelijk wordt verdubbeld. De oesters worden gekweekt in 24 bassins met elk 260 m3 inhoud. In speciaal aangelegde bassins wordt phytoplankton gekweekt, de natuurlijk voeding van oester. Dit voedingsrijke plankton zorgt voor de buitengewoon hoge kwaliteit van het eindproduct: de oesters.