Dat blijkt uit een brief die het college van burgemeester en wethouders naar de gemeenteraad heeft gestuurd. De gemeente Rotterdam is een van de vier aandeelhouders.
In 1995 besloot de gemeenteraad deel te nemen in de exploitatie van de toen nog te bouwen torenflat op de hoek Kruisplein/Weena. De gemeente investeerde ruim 2,5 miljoen euro in exploitatiemaatschappij WTE, Weena Tower Exploitatie. Rotterdam hechtte destijds veel waarde aan de komst van een luxe vijfsterrenhotel. Westin zou vooral de zakelijke markt kunnen bedienen.
Kredietlimiet verlaagd
Hoewel de bezettingsgraad van de 231 kamers van het Westin in 2004 gemiddeld 60 procent was, blijken de schulden hoog op te lopen. Zo heeft de gemeentelijke belastingdienst 300.000 euro te goed van het hotel. Het gaat om betalingsachterstanden van de logiesbelasting. Bovendien heeft de bank de kredietlimiet voor de exploitatie van het hotel verlaagd van 2,5 miljoen naar 1,7 miljoen euro.
De andere aandeelhouders zijn projectontwikkelaar Kintel in Rotterdam, Reaal Verzekeringen en Starwood, de Amerikaanse hotelexploitant van ketens als Westin, Sheraton en Le Meridien. Om de exploitatie van Westin toch te kunnen voortzetten, heeft Kintel geadviseerd dat de vier aandeelhouders hun deelnamekapitaal in WTE afschrijven. Vervolgens wordt WTE verkocht aan een nog op te richten exploitatiemaatschappij voor het symbolische bedrag van 1 euro. Deze kan dan schuldenvrij aan de slag met Westin.
Belastingschuld
De beëindiging van de deelneming in WTE betekent voor de gemeente een verlies van 680.000 euro. Kintel, neemt verder een gemeentelijke lening van ruim 2 miljoen euro aan WTE over. De belastingschuld wordt in drie termijnen afbetaald.