Hotelschool The Hague
'Bestedingen in horeca komende jaren minder'
Nederlanders blijven de komende jaren hun geld aan eten en drinken anders uitgeven dan ze deden voor de coronapandemie. Dat verwacht het Economisch Bureau van ING.
Nederlanders blijven de komende jaren hun geld aan eten en drinken anders uitgeven dan ze deden voor de coronapandemie. Dat verwacht het Economisch Bureau van ING.
Het echte herstel van de horeca vindt waarschijnlijk pas volgend jaar plaats, ondanks dat de terrassen volgende week onder voorwaarden weer open kunnen. Volgens economen van ING lukt het de sector namelijk niet meer om al het omzetverlies uit 2020 dit jaar goed te maken.
Corona heeft een aantal bestaande trends in een forse versnelling gebracht. Deze zijn van invloed op het businessmodel van ondernemers. Dit zijn digitalisering en duurzaamheid. ING duidt de impact van de coronacrisis op het businessmodel en de mogelijkheden van digitalisering in de horeca.
Voor de horeca staat 2021 in het teken van de eerste voorzichtige stappen richting herstel. Toch zal de terugkeer naar pre-corona omzetten nog jaren duren, voorspelt de bank, die in een sectorupdate dieper ingaat op de gevolgen en voorspellingen per segment.
All-inclusive hotel en uitgaanscentrum Preston Palace in Almelo raakt een snaar bij een brede doelgroep. 2020 zou het jaar worden van grote veranderingen. Maar de coronacrisis kwam hard binnen. Ondernemer Carlo Slag liep elke dag door de lege gangen van het complex - soms tegen beter weten in.
Banken beschikken over veel data van pinbetalingen, financieringen en bijzonder beheer. We vroegen de drie grote banken - ING, ABN Amro en Rabobank - hoe het er nu écht voorstaat met de Nederlandse horeca, en waar het volgens die banken naartoe gaat. Hun visie op de crisis: banken en corona.