Bar Stroom is gevestigd in BlueCity, voorheen het Tropicana gebouw, en werkt samen met lokale boeren, vernieuwende voedselondernemers en Rotterdamse cultuurmakers om verandering teweeg te brengen. Op het bord, in het glas en op het podium.
‘Dat klinkt misschien complex, maar als je straks op het zonnige terras uitkijkt over de Maas, met een rotterzwam bitterbal en een circulaire mocktail in de hand, dan weet je: die verandering smaakt naar meer’, vertelt Thibaud Ducoulombier, de bedrijfsleider van de nieuwe horecazaak aan de Maasboulevard.
Falafel van groente-afval en rendang van oesterzwammen
Bij Bar Stroom is circulair, lokaal, verspillingsvrij en plant-based eten de norm. ‘Met onze kaart willen we laten zien dat iedereen op een positieve en laagdrempelige manier een steentje kan bijdragen aan de grote vragen van nu: het klimaat, maar ook je eigen welzijn. En dat een duurzame keuze ook toegankelijk, betaalbaar en gezond kan zijn’, aldus Ducoulombier.
Pepijn Schmeink, de plantaardige chef en ambassadeur van Het Nieuwe Nassen, heeft de menukaart samengesteld. Hierop staan gezonde en seizoensgebonden gerechten met lokale gewassen, bodemverbeteraars en zo veel mogelijk producten van ondernemers uit BlueCity.
Falafel gemaakt van groenteafval, pasta van regeneratieve gewassen en plantaardige köfte van gluten: de producten van ondernemers uit BlueCity belanden in Bar Stroom op het bord. De iconische oesterzwammen van Rotterzwam, gekweekt op eigen koffiedik, verschijnen op tafel in de vorm van rendang of een bitterbal.
Verspillingsvrije mocktails en in-house gebrouwen bieren
De drankkaart sluit naadloos aan op het eten met onder andere wijn in herbruikbare flessen, natuurwijn, lokale thee, circulaire biertjes van in-house brouwerij Vet & Lazy en mock- en cocktails van Rotterdam, dankzij fruitslagers van Roze Bunker. Fruitsiropen als een duurzaam alternatief voor frisdranken. Door water uit de kraan pas op het laatst toe te voegen, besparen we veel transport en onnodig verpakkingsmateriaal. ‘Bovendien werken ze met reststromen en lokale kruiden, die de biodiversiteit vergroten.’