17 uur dicht! Dit doen Jonnie en Thérèse Boer om toch omzet te maken

17 uur dicht! Dit doen Jonnie en Thérèse Boer om toch omzet te maken

Jonnie en Thérèse Boer van restaurant De Librije in Zwolle, Bar Senang en Brass Boer Thuis ondervinden - net als elk horecabedrijf - grote hinder van de verplichte sluitingstijd van 17.00 uur. Wat doen deze ondernemers om toch omzet te maken?

Ondernemers Jonnie en Thérèse Boer hebben besloten Brass Boer Thuis en Bar Senang in Zwolle tijdelijk te sluiten. Sinds zondag 28 november - toen 17.00 uur dicht inging - zijn deze twee bedrijven dicht. ‘Sluiten pakt daar beter uit dan voor twee uurtjes lunch draaien. De teams helpen ons nu zo veel mogelijk bij onze activiteiten vanuit De Librije.’

Omzet maken met lunches en online kooksessies

Met De Librije zetten de ondernemers in op lunches, foodboxen voor thuis gekoppeld aan live-kooksessies en in-room dining voor hotelgasten.

jonnie boer foodboxen
Jonnie en Therese Boer gaan weer online koken met mensen thuis.

‘Foodboxen hebben ons gered’

‘In de vorige lockdowns hebben de foodboxen voor thuis ons gered’, stelt Jonnie Boer. ‘In de tijd dat het restaurant helemaal gesloten was, gingen er in totaal 15.000 boxen naar de mensen thuis.’ Hierin zaten in ieder geval de ingrediënten/maaltijdcomponenten voor een driegangendiner, aangevuld met twee flessen wijn.

Op 4 december gaat dit weer van start. ‘We hebben nu ervaring uit de vorige sluitingsperiode dus we konden het relatief snel weer optuigen. 11 december gaan we het nog een keer doen en daarna elke vrijdag en zaterdag. In ieder geval zolang als die sluitingstijd van 17.00 uur blijft gelden.’ Ook gaat Thérèse Boer weer online wijnproeverijen houden. Het exacte aanbod vind je hier. 

Via een Zoomsessie bereiden de gasten thuis rustig en stapje voor stapje het menu met live aanwijzingen uit de Zwolse sterkeuken.

Thérèse Boer laat weten dat er ook weer aanvragen van bedrijven binnenkomen die bijvoorbeeld op een donderdagavond met alle collega’s samen willen koken.

Restaurant de Librije

In het restaurant van De Librije draait het team nu op vier dagen lunch: donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag. Daarnaast kunnen op vrijdag en zaterdag hotelgasten genieten van een diner op hun kamer. ‘Klinkt eenvoudig, maar is een heel logistieke operatie hoor. Je moet natuurlijk veel verder lopen met de gerechten.’

‘Steunmaatregelen onvoldoende’

De huidige steunmaatregelen noemen deze ondernemers helaas onvoldoende. ‘De TVL wordt berekend over het gehele vierde kwartaal. Gelukkig waren oktober en de eerste twee weken van november supergoed bij ons, maar die omzet telt wel mee, omdat ze TVL berekenen over het gehele vierde kwartaal. Wij doen er daarom alles aan onze eigen broek op te houden en omzet te genereren. Al is omzetverlies onvermijdelijk met 20.00 uur (13 nov) en 17.00 uur dicht (28 nov). Zeker nu we sinds 28 november twee bedrijven helemaal op slot hebben.’

Hoe zit het precies?

Horecabedrijven die hun omzet met 30 procent zien dalen, kunnen op een Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL, 100 procent) rekenen. De verwachte omzet in het vierde kwartaal (Q4 2021) wordt vergeleken met het vierde kwartaal van 2019 (Q4 2019) of met het eerste kwartaal van 2020 (Q1 2020). De ondernemer kan zelf een van deze referentiekwartalen kiezen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.