Hotels verdeeld over alcohol schenken na 20.00 uur, verbod dreigt

Hotels verdeeld over alcohol schenken na 20.00 uur, verbod dreigt
Hotelbar The Dylan - dit hotel komt niet noodzakelijkerwijs voor in dit artikel

Het schenken van alcohol in hotels na 20.00 uur staat ter discussie. KHN noemt een eventueel verbod 'symboolpolitiek'. Een peiling onder ruim honderd hotels leert dat hoteliers verdeeld zijn over het schenken van alcohol na 20.00 uur en ook de regels verschillend interpreteren.

Hotels interpreteren de regels rond corona en alcohol op verschillende manieren, blijkt uit een peiling van Misset Horeca onder meer dan honderd hotels. Na overleg van burgemeesters in het Veiligheidsberaad deze week dreigt een verbod op het verkopen van alcohol in hotels na 20.00 uur, al is een besluit nog niet genomen. Symboolpolitiek, mort KHN.

Nu restaurants en cafés volledig gesloten zijn en de verkoop van alcohol in de retail na 20.00 uur verboden is, zijn hotels de enige plek buitenshuis waar alcohol kan worden gedronken. Hotels mogen hun restaurant en bar open houden voor hotelgasten, en ze mogen  daar ook na 20.00 uur alcohol schenken.

De overheid is hier heel expliciet in. Op de pagina op Rijksoverheid.nl waar alle maatregelen voor horeca en evenementen worden uitgelegd, staat onder het kopje Welke regels gelden voor hotels? letterlijk: 'Ook na 20:00 uur mag er alcohol geschonken worden.'

Hotels zelf verdeeld

Ondanks die letterlijke toestemming en nog los van een eventueel verbod op het schenken van alcohol na 20.00 uur, zijn hotels verdeeld wat betreft de interpretatie van de regels rond corona. Dat blijkt uit een peiling van Misset Horeca onder ruim honderd hotels verspreid door het hele land.

Ruim 90 procent van de respondenten heeft een eigen bar. Van de hotels met een eigen bar heeft 13 procent besloten de bar helemaal te sluiten. Bijna 9 procent sluit de bar om 20.00 uur, eenzelfde percentage houdt de bar nog wel open na 20.00 uur maar schenkt dan geen alcohol meer. Een kleine 13 procent sluit bar en restaurant om 22.00 uur, wat in bijna alle gevallen eerder is dan normaal.

Ruim de helft schenkt na 20.00 uur alcohol

Maar de meerderheid, 56,5 procent, is van mening dat de bar net als het restaurant voor hotelgasten gewoon open mag zijn tot de vergunde tijd en ook gewoon alcohol mag schenken. Deze groep zou het hardst geraakt worden door een eventueel verbod. 'Net als dat ik mijn gasten eten mag serveren, mogen hotelgasten ook van de bar gebruikmaken. Ook na 20.00 uur', zegt een hotelier.

'Net als dat ik mijn gasten eten mag serveren, mogen hotelgasten ook van de bar gebruikmaken. Ook na 20.00 uur'

Overigens heeft geen enkel hotel alcohol uit de minibars verwijderd, 40 procent van de respondenten heeft in (een deel van) de kamers gevulde minibars. Dit wordt niet gezien als gebruik in de openbare ruimte, en omdat het feitelijke afrekenen bij vertrek gebeurt, zien hotels het niet als verkoop als gasten na 20.00 uur alcohol uit de minibar nemen. 'De regel die verkoop en gebruik na 20.00 uur verbiedt, gaat om veiligheid', legt een hotelier, die alcohol in de minibars laat staan, uit. 'Als iemand alleen of met maximaal twee op een kamer een biertje drink om 23.00 uur, zie ik dat niet als een bedreiging voor de volksgezondheid.'

Symboolpolitiek

Afgelopen week kwam naar buiten dat enkele hotels in onder meer Amsterdam last hadden van groepen jongeren die een hotelkamer 'misbruikten' om er te feesten. 'Dit zijn incidenten', zegt directeur Dirk Beljaarts van KHN op BNR. Hij vindt dit niet de schuld van de betreffende hotels en is daarnaast van mening dat het buiten proportie is om voor dat handjevol incidenten duizenden hoteliers en hun gasten te straffen.

Wat volgens Beljaarts vooral op de agenda zou moeten staan, is hoe de overheid in de breedste zin van het woord het draagvlak voor de maatregelen verhoogt. 'De discussie moet niet zijn géén alcohol in hotels, maar ook de cafés en restaurants weer open', bepleit hij op Facebook. 'Op een veilige en verantwoorde manier gasten ontvangen, voorzien in de sociale behoefte. Daar hebben we met MKB Nederland en VNO-NCW voor gewerkt, dat plan wat warm ondersteund wordt door ministerie van Economische Zaken. Die beweging moeten we nu maken. Kijken naar wat wél kan. En er kan echt veel meer op een hele verantwoorde manier, zodat we als horeca nog steeds ons steentje bijdragen.'

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.