SVH Meesterkok Lucas Rive had al langer de ambities een eigen restaurant te starten. De chef-kok, die in het verleden probeerde om De Bokkedoorns in Overveen over te nemen, vertrok in december 2012 na 27 jaar bij de door Michelin met twee sterren bekroonde zaak ‘om zijn horizon te verbreden’.
De Hoornse Kogge
Restaurant Lucas Rive komt aan de Oude Doelenkade in Hoorn, in het pand waarin nu nog restaurant De Hoornse Kogge is gevestigd. Over de contacten tussen eigenaar Ab Hannema en Rive en de daaruit voortvloeiende overname wil laatstgenoemde niet veel kwijt.
‘Ab en ik kennen elkaar al jaren, ik kwam er ook regelmatig eten. Onze dochter Rebecca werkt daar naast haar studie aan de Hoge Hotelschool in Leeuwarden en gaat dat nu in het weekeinde voor ons doen. Waarom hij de zaak van de hand heeft gedaan, moet je aan hem vragen.’
Twee sterren
Rive, die bij De Bokkedoorns liefst 22 jaar in het bezit was van twee Michelinsterren, heeft zijn nieuwe restaurant zijn eigen naam gegeven. ‘Daar heb ik wel lang over nagedacht. Mensen om me heen zeiden echter dat ik gek was als ik het bijvoorbeeld Aan de Haven zou noemen.’
De topchef gaat de exploitatie doen met zijn vrouw. Rive: ‘Dat hadden we al met elkaar afgesproken. Deborah heeft een verleden de in horeca en had jaren een eigen kapperszaak, het ondernemerschap is haar dus ook niet vreemd. Bovendien werk ik al 27 jaar in de horeca en ben ik daardoor weinig thuis geweest, dat doen we nu anders.’
Eigen woonplaats
Restaurant Lucas Rive moet een ‘informele uitstraling krijgen waar zowel jong als oud zich thuis voelt’. ‘Creatief en met herkenbare gerechten. Hoorn heeft op culinair gebied veel te bieden. Mooier kon het niet: in mijn woonplaats en aan het water.’
De prijzen voor voorgerechten gaan tussen €18 en €27,50 liggen en voor hoofdgerechten is dat tussen €27 en €35. Een vijfgangenmenu gaat ongeveer €52,50 kosten. Restaurant Lucas Rive is van woensdag tot en met vrijdag en op zondag geopend voor lunch, en van dinsdag tot en met zondag voor diner.
Michelin
‘Mijn ambitie is om gasten een goede ervaring te laten beleven, daarvoor ga ik mijn stinkende best doen’, verwoordt Rive zijn ambities. ‘De rest laat ik op me afkomen, ook Michelin.’
Rive vertrok in december bij De Bokkedoorns, maar heeft naar eigen zeggen niet stilgezeten. ‘Ik heb demo’s gegeven - onder andere over het langzaam garen van vlees, daar had ik toch tijd zat voor - voor de klas gestaan en zelfs Ron Blaauw nog even geholpen na zijn heropening omdat hij het zó druk had.’
Voordat Rive terechtkwam bij De Bokkedoorns, werkte hij onder andere bij De Oude Rosmolen in Hoorn, La Rive van het InterContinental Amstel Amsterdam en De Kersentuin in Amsterdam (met Joop Braakhekke).