De Meesterproef nam twee dagen in beslag, om zo voldoende tijd te hebben om alle aspecten van het runnen van een onderneming op meesterlijk niveau te kunnen beoordelen. De proef werd afgenomen door drievoudig SVH Meester Paul van Oers (Hotel Management School Maastricht track Foodservice), SVH Meesterhorecaondernemer Koen Bakker (Het Hooihuis in Roosendaal), Ricardo Eshuis (directeur SVH) en Hanneke Westland (Secretaris SVH Meestertitels).
Intensief traject
De commissie kijkt terug op een mooi en intensief traject dat bestaat uit gesprekken met de Commissie Meesterproef, het overleggen van en inzicht geven in de cijfers, de visie van Twan op ondernemerschap, goed werkgeverschap en gastvrijheidsconcepten en het opvragen van verschillende referenties. Onderdeel van het traject zijn ook de mystery visits door studenten van de Hotel Management School Maastricht. Tijdens deze mystery visits is de dagelijkse bedrijfsvoering in kaart gebracht en beoordeeld. Uit alle onderdelen van het voortraject kwam steeds naar voren wat een meesterlijke ondernemer Twan is. Dit werd tijdens de Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer nog extra bevestigd.
'De Meesterhorecaondernemer is een ondernemer die je in horecabedrijven hoopt te vinden. Deze titel draagt bij aan het gezamenlijke doel dat we hebben in de horeca: het stimuleren van goed werkgeverschap en goed ondernemerschap.'
Het laat zien dat succesvol ondernemerschap vraagt om durf om van operationeel denken en werken in een zaak toe te groeien naar het neerzetten van een strategie', aldus Ricardo Eshuis, directeur van SVH.
Twan Hakvoort
Twan Hakvoort, eigenaar hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys: 'Voor deze proef was ik oprecht zenuwachtig. Het is veel, lang en allerlei pijnpunten worden blootgelegd. Deze dagen heb ik letterlijk gelachen en gehuild.
Maar ik ben onwijs trots dat ik er uiteindelijk doorheen ben gekomen. En ik ben helemaal trots op het feit dat de commissie oog heeft voor mijn leiderschapsstijl en het morele kompas dat daaronder ligt. Maar bovenal trots dat we dit als team hebben gedaan.'
Voorzitter van de commissie SVH Meesterproef Koen Bakker is erg onder de indruk van de nieuwe Meester: “Op alle domeinen waarop beoordeeld wordt, personeel, finance, marketing, sales en ondernemen scoort Twan geweldig'
'Het is bijzonder indrukwekkend wat hij kan overleggen als bewijs van zijn meesterlijkheid. Fenomenale cijfers aan de ene kant die consistentie van beleid laten zien en zijn menselijke werkwijze met een moreel kompas aan de andere kant, maken dat Twan een prachtig voorbeeld is voor andere ondernemers. Een boegbeeld.'
SVH Meestertitels
Met het slagen van Twan Hakvoort heeft Nederland in totaal 300 SVH Meesters, die samen 316 SVH Meestertitels hebben behaald. Ze zijn verdeeld over de zes SVH Meestertitels (SVH Meesterkok, Meesterhorecaondernemer, Meesterijsbereider, Meesterkok, Meesterschenker en Wijnmeester).
In 1980 is de eerste SVH Meesterkok geslaagd voor de Meesterproef. SVH Meesters leveren een grote bijdrage aan het imago van het vak. Ze zijn boegbeelden en inspireren anderen om voor een carrière in de horeca te kiezen.