Restaurant Locals staat voor lokale producten én mensen. De keukenploeg gaat hier voor gerechten van kwalitatief hoog niveau, waarbij groenten de hoofdrol spelen. Met een eigen vertical farm en lokaal ingekochte producten presenteren ze het beste van Nederlandse bodem, maar dan wel verrassend, verantwoord én culinair bereid.
'We willen ons onderscheiden van andere restaurants in de stad', aldus directeur Wouter Dekker van Hotel Haarhuis, waar Locals in gevestigd is. 'Dus geen mediterrane of oosterse keuken, maar gerechten die zijn gebaseerd op bekende Nederlandse producten.' In samenwerking met het bedrijf Vegger uit Ede heeft het hotel een eigen vertical farm gebouwd waarin de groenten en kruiden worden verbouwd.
Frank Bregman en Niven Kunz
In de keuken van Locals staat chef-kok Frank Bregman aan het roer. Voordat Frank de switch maakte naar restaurant Locals heeft hij ervaring opgedaan bij restaurants Oud Sluis en Pure C van Sergio Herman en heeft hij een eigen Bib Gourmand-restaurant gehad in Renkum. Zijn passie voor koken met groenten ontwikkelde hij dankzij de ambassadeur van restaurant Locals, dé groentechef van Nederland Niven Kunz.
Niven is een Nederlandse chef-kok die in twee verschillende restaurants een Michelinster toegekend kreeg en nu een eigen restaurant heeft genaamd Triptyque. Niven staat voor het 80/20 principe (groenten vs vlees/vis). In zijn keuken gaan groenten altijd voor.
Frank Bregman: 'Bij het bedenken van de gerechten zijn we eerst uitgegaan van de groenten van het seizoen. Daarbij hebben we gekeken naar welke vlees- of vissoort goed bij de groenten zou passen. Normaliter is het andersom. Wij geven groenten een hoofdrol en laten dit schitteren in onze gerechten'.
Vertical farming
Restaurant Locals verbouwt zijn eigen groenten en kruiden in een vertical farm. Vertical farming is het kweken van voedsel in gestapelde kweeklagen, in een volledig gecontroleerde omgeving. Energie, licht en water worden aangestuurd om zo efficiënt en duurzaam mogelijk te kweken, zonder invloeden van buitenaf. De gewassen groeien volledig op water, waarbij geen aarde wordt gebruikt. In de kas van restaurant zijn o.a. verschillende soorten basilicum, slasoorten, koriander, oregano, andijvie en bietenkiemen.
Grootse ambitie
Met Frank Bregman als chef-kok en Niven Kunz als ambassadeur is de ambitie hoog. 'We streven niet naar een Michelinster, maar wel naar een Bib Gourmand, dé onderscheiding van Michelin voor toprestaurants met driegangenmenu's onder €39', aldus Wouter Dekker.
Hotel Haarhuis
Naast restaurant Locals, opende het hotel recentelijk ook nog een City Spa op de vierde etage van het hotel, welke beschikt over saunafaciliteiten, douches, een buitenterras met loungestoelen, een luxe loungebank en een behandelkamer. Daarnaast werd er ook aan de kelder van het hotel een nieuwe invulling gegeven. Deze kelder is omgetoverd tot een wijnkelder & whiskybar genaamd The Storage. De wijnkelder lijkt qua inrichting op een bijzondere Franse wijnkelder en beschikt over gigantische wijnvaten waar men de mogelijkheid heeft om zelf wijn te tappen.
Roerige geschiedenis
In de afgelopen 2 jaar heeft Hotel Haarhuis veel geïnvesteerd in het hotel. Niet alleen de inrichting is vernieuwd, ook de faciliteiten (fitness, wellness en wijnkelder), de hotelkamers & boardrooms én de City Spa. Het hotel bestaat inmiddels 104 jaar.
Het nieuwe design is dan ook geïnspireerd op verschillende decennia vanaf de jaren 20 (oprichting hotel) tot en met het heden. Reizigers van over de hele wereld worden hier verrast door het design en door de vele concepten onder één dak (Blou Rooftop bar, restaurant Locals, Hoek Koffie & Patisserie en The Storage).