Wildlands Adventure Zoo wint NK Lekkerste Vegan Burger 2025

Wildlands Adventure Zoo wint NK Lekkerste Vegan Burger 2025

Chef-kok Erik Jager van Wildlands Adventure Zoo Emmen heeft het NK Lekkerste Vegan Burger 2025 op de Horecava gewonnen. De jury was vol lof over zijn 'Momma Dunia'. Het zilver ging naar Audrey Biermans van Vitam. Jamal Hlal van HMSHost Schiphol pakte het brons.

'Wauw', reageert Erik Jager na de winst. 'Ik doe nu voor de derde keer mee met deze wedstrijden. De eerste keer was zo’n twintig jaar geleden, toen Joop Braakhekke nog in de jury zat. Vorig jaar werd ik weer geprikkeld om mee te doen. Daar heb ik veel van geleerd, onder andere als het gaat om een goede kostprijsberekening en een strakke mise en place. Ik denk dat het belangrijk is om een gerecht aantrekkelijk te maken, niet alleen qua smaak maar ook qua kost- en verkoopprijs. Nu heb ik deze beker en daar ben ik ontzettend trots op.'

Erik Jager kwam naar het NK Lekkerste Vegan Burger met ‘Momma Dunia’, een foccacia met daarop een burger gemaakt van koningszwam en aardpeer met een paneerlaag van cashewnoten. Daarop deed hij een compote van ananaskers, yuzu en bergamot. Hij maakte het geheel af met zeesla en een dressing met geroosterde sesam.

Jury: smaken goed in balans en geheel zeer kleurrijk

De jury was vol lof over de vegan burger van Jager. 'Het broodje was fris en licht van structuur, het gebruik van kokos en gember in het brood erg origineel. De burger was smaakvol en smeuïg en door de paneerlaag van cashewnoten lekker knapperig. Het gebruik van noten als eiwitbron was top. De verschillende smaken waren goed in balans en het geheel zeer kleurrijk. Deze burger krijgt van ons een tien.'

Tweede plek voor Japanse burger

Audrey Biermans van Vitam eindigde vlammend als tweede met ‘Oishī fushi’, een Japanse burger met een bun van sushirijst met daartussen een burger van avocado, miso yuzu mayo, norivel, watermeloen omgetoverd tot vegan tonijn, parels van wasabi en parels van gerookte paprika. Dé showstopper was de eetbare en brandbare gel die ze aanstak op het bord. 'Het was niet alleen een mooie presentatie, maar we bleven ervan eten', aldus de jury. 'Het gebruik van de norivel ter bescherming van de rijst was erg slim.'

Brons voor kruidige licht pittige pita

Plaza Vegan Burger van Jamal Hlal van HMSHost Schiphol was goed voor brons. Hij maakte een pita van de grillplaat met falafel, gegrilde paprika en aubergine, vegan mayo met hummus en harissa en een topping van red root relish, zoetzure rode ui en cress. 'Een hele lekkere pita, aangenaam kruidig en licht pittig met een zuurtje van de rode ui', oordeelde de jury. 'Alles bij elkaar een geweldig broodje voor een goede prijs.'

De volledige top 3 van het NK Lekkerste Vegan Burger 2025:

1: Erik Jager, Wildlands Adventure Zoo

2: Audrey Biermans, Vitam

3: Jamal Hlal

Vijf creaties

Aan het NK Lekkerste Vegan Burger 2025 deden vijf deelnemers mee. De opdracht was om ter plaatse op het podium, binnen acht minuten, vijf identieke creaties te maken, welke door de vakjury werden geproefd en beoordeeld. De jury heeft gelet op uitstraling, creativiteit, smaakbeleving, eetbaarheid, samenstelling en inkoopprijs.

Jury NK Lekkerste Vegan Burger 2025

De jury van het NK Lekkerste Burger 2025 bestond uit juryvoorzitter Anil Soekhoe (oprichter en eigenaar Hop & Stork), Miriam Quataert (practor SVO vakopleiding food), Robin Bruggeman ( hoofdredacteur Hospitality Management / redacteur horeca bij Uitgeverij PS) en Maartje Nelissen (mede-oprichter Plant FWD)

Mise en place

Deelnemers worden tijdens de mise en place beoordeeld door een praktijkjury. Deze beoordeling vindt plaats op basis van de Hygiënecode Horeca 2016. De praktijkjury let ook op efficiency, tijdsindeling en de betrouwbaarheid van de kostprijscalculatie. De praktijkjury wordt sinds jaar en dag ingevuld door Houwers.

De Lekkerste Wedstrijden

'Echte vakman' Bas van Zoggel wint NK Lekkerste Pannenkoek 2025

Bas van Zoggel van Den Tol in Velp heeft het NK Lekkerste Pannenkoek 2025 op de Horecava gewonnen. Volgens de jury is Van Zoggel 'een echte vakman die waanzinnig goede pannenkoeken bakt'. De kinderjury was het daarmee eens. Ashley Marengo van By Jarmusch in Rotterdam eindigde op de tweede plek en Daphne van Zwet nam voor Pannenkoe Bleiswijk het brons mee naar huis.

De Lekkerste Wedstrijden

Ter Marsch & Co wint NK Loaded Fries voor de tweede keer

Andy Hoogvliets van Ter Marsch & Co in Rotterdam heeft het NK Loaded Fries 2025 overtuigend gewonnen. De jury was zeer onder de indruk van zijn 'Bali Spice Fries'. Femke Versluijs van Frietboutique Laren pakte het zilver en Joyce Norder van Snacksalon De Schelp in Roelofarendsveen eindigde als derde.

De Lekkerste Wedstrijden

Ongekend: Firma van Buiten wint goud én zilver op de Horecava

Firma van Buiten uit Delft heeft tijdens de kookwedstrijd Lekker Anders op de Horecava een ongekende prestatie neergezet. Tobias Westerveld pakte zilver voor het bedrijf en collega Nishaar Orie deed daar nog een schepje bovenop door er met goud vandoor te gaan. Het brons was voor Koen van Oeveren van HMSHost.

De Lekkerste Wedstrijden

Mariusz Olesiński uit Woerden wint NK Lekkerste Pasta 2025

Chef Mariusz Olesiński van restaurant Viviamo in Woerden heeft de derde editie van het NK Lekkerste Pasta op de Horecava gewonnen. Hij verraste de jury met een reuze ravioli gemaakt met slechts drie hoofdingrediënten. Giovanni Carmelitano van Casalinga in Amsterdam won zilver en het brons was voor Ennio Zaccariello van Primo in Hilversum.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.