De Nederlandse clubs willen aandacht voor het belang van het nachtleven en voeren daarom campagne onder de noemer: ‘De Nacht staat op’. De campagne is bedacht door reclamebureau Natwerk.
De nachtclubs gaan open, om de nachtcultuur te beschermen. Het gemis van het nachtleven wordt steeds groter en de impact wordt zwaar onderschat. Met deze campagne staan de initiatiefnemers op voor cultuur, identiteit en sociaal contact. En tegen eenzaamheid, vervreemding en onveilige feesten. Volgens de clubeigenaren moet het nachtleven dan ook serieuzer genomen worden.
‘De horeca mag weer open tot 22.00 uur, maar de nachthoreca is al twee jaar dicht. 'We willen clubs weer onder de aandacht brengen', zegt een woordvoerder. 'We merken dat dat helemaal niet gebeurt en dat doet gewoon pijn na al twee jaar dicht te zijn.'
Illegale feestjes
'Met de actie willen we zelf laten zien hoe we weer veilig open kunnen', aldus de zegsman. Op 12 februari willen zij clubs door het hele land open hebben. 'En niet voor één nacht, maar gewoon weer elke nacht', wordt gezegd in een filmpje op de Instagram-pagina van de actie De nacht staat op.
Volgens de woordvoerder staat vast dat de doelgroep van nachtclubs elkaar nu opzoekt op andere locaties en feestjes. Dat maakt het volgens de clubs extra wrang en haast paradoxaal, volgens een van de initiatiefnemers: 'Wij zijn dicht om iets te voorkomen dat vervolgens niet voorkomen wordt en onveiliger gebeurt dan wanneer het bij ons zou gebeuren.
Politie en burgemeesters zien dit ook en vragen het kabinet om de clubs meer ruimte te geven. Zij zien liever dat jongeren gecontroleerd samenkomen in clubs en discotheken. 'Wij kunnen dat veel veiliger doen met beveiligers, barpersoneel en goede afzuiginstallatie.' De bedoeling is dat tijdens de nacht van de actie wordt gecontroleerd op het coronatoegangsbewijs (CTB).
De clubs hebben de middelen om de heropening veilig te laten verlopen. Er is maar één plek echt gemaakt voor de nacht: dat zijn de nachtclubs. Met de campagne willen de nachtclubs de overheid en iedereen wakker schudden. Volgens hen is het niet langer uit te leggen, ze kunnen nu veilig open. 'Ons plan ligt klaar, we bespreken het graag met iedereen die er ideeën over heeft. De Nacht kan het aan.'
Overleg met minister
Maandag gaat de sector nog in overleg met het ministerie van Economische Zaken. Dat gaat volgens het ministerie over 'input verzamelen om mee te nemen naar het weegmoment voor het kabinet'. Volgens een woordvoerder zal dus geen besluit worden genomen over het gebruik van 1G in het nachtleven, waarbij alle bezoekers getest worden. 'Coronaminister' Ernst Kuipers zei vorige week nog in de Tweede Kamer te willen onderzoeken of de nachthoreca met het zogeheten 1G-beleid open zou kunnen.
Volgens de nu geldende regels moet de horeca om 22.00 uur sluiten en is een zitplaats verplicht.