'Dertien gaat door onder een nieuwe eigenaar, dit is een zeer recente ontwikkeling', laat Pepijn Schmeink aan Misset Horeca weten. 'We vinden het ontzettend tof dat Dertien doorgaat en we hebben hier een heel goed gevoel over.' De zaak wordt overgenomen door Roy Wynia en Herman Godijn. Godijn deed al veel ervaring op in de horeca. Werkte in zowel hotels als restaurants. Wynia was met zijn voormalig compagnons eigenaar van elf zaken in Den Haag. Nu is hij eigenaar van vleesrestaurant Apartt in Rotterdam. Wynia en Godijn namen contact op met de huidige eigenaren, nadat die hadden laten weten de zaak te gaan sluiten.
Concept
'Voor ons een gelukje dat Remco en Pepijn nu ieder iets anders willen', zegt Wynia. 'Maar wij vonden het zonde dat zo'n mooi concept niet zou worden voortgezet. Herman gaat de zaak straks draaien, met mij op de achtergrond. Het concept is goed, dus daar gaan we niet aan tornen. Wel gaan we Dertien straks ook openen met de lunch.' De toekomstig eigenaren zijn nog op zoek naar een chef-kok die bedreven is in kooktechnieken zoals het wecken en fermenteren. De twee koks die er nu nog in de keuken staan blijven de eerste twee maanden na de doorstart. 'Die kunnen zo ook hun kennis gaan overbrengen.' De nieuwe eigenaren willen het huidige personeel graag overnemen. 'Wel zijn er al mensen die inmiddels een andere baan hebben gevonden, omdat aanvankelijk het plan was dat Dertien zou gaan sluiten.'
Afscheid
Half april nemen Van Erp en Schmeink afscheid. 'Met een feestje voor vaste gasten en personeel.' De overdracht staat gepland voor de zestiende waarna de nieuwe eigenaren de deuren van Dertien een dag later zullen openen.
Pepijn Schmeink is al begonnen met zijn nieuwe concept Jack Bean. Remco van Erp wil later dit jaar een nieuwe kleine zaak openen, samen met de gastvrouw van Dertien: Sjanne. Schmeink en Van Erp: ‘Wij willen met opgeheven hoofd de deur achter ons dicht doen en hebben er heel veel zin in om van elke avond een feestje te maken. Wij hebben met volle teugen genoten van de afgelopen 5 jaar en met alle ziel en zaligheid deze prachtzaak geleid en gaan dat ook zeker de laatste maanden doen.’
Over Dertien
Het restaurant opende in 2013 de deuren in het centrum van Rotterdam. De huidige eigenaren leerden elkaar kennen bij restaurant Eendracht, op een steenworp afstand van waar Dertien is gevestigd. Hun gedeelde visie op eten en drinken was de reden om samen een gehele nieuw concept te starten. Met hun concept wilden ze meer experimenteren met kooktechnieken als wecken en fermenteren, en nog meer werken met lokale en duurzame ondernemers. ‘Dit idee is ontstaan vanuit onze eigen behoefte, onze visie op eten en drinken en hoe wij willen werken’, zei van Erp destijds tegen Misset Horeca. ‘Dertien, de naam zegt het al: we passen niet in een dozijn. We zijn uniek in wat we doen. Het andere verhaal is dat we beiden op 13 april jarig zijn.’